Patellofemoralt smertesyndrom

Patellofemoralt smertesyndrom blir ofte forkortet til PFS og er en samlebetegnelse som beskriver smerter foran i kneet, både under og rundt kneskålen.

 

PFS er en samlebetegnelse som beskriver smerter foran i kneet.

PFS er en samlebetegnelse som beskriver smerter foran i kneet.

PFS ble tidligere kalt chondromalacia patellae. Smertene fremprovoseres av å gå i trapper, særlig nedover, sette seg på huk, sykle og sitte lenge med bøyd kne- «kinokne».  Diagnosen er en av de vanligste årsakene til fremre knesmerter og forekommer langt hyppigere blant jenter og kvinner enn blant gutter og menn.

PFS kan skyldes flere faktorer, og for idrettsutøvere kan lidelsen ha en sammenheng med overbelastning. Det kan skyldes muskulær ubalanse i hofte og kne, og også overpronasjon i ankel og fot kan være risikofaktorer for å utvikle PFS. PFS kan også være forårsaket av direkte traume mot kneskålen, for eksempel gjennom et fall, selv om dette forekommer mye sjeldnere.

Tiltak:

En av terapeutene ved Fokusklinikken kan bekrefte diagnosen gjennom en nøye sykdomshistorie og kliniske undersøkelse. Ved PFS vil røntgen og MR ofte se helt normale ut, og de har derfor begrenset nytteverdi for selve diagnostiseringen. Hovedtiltaket er vanligvis et strukturert treningsprogram med fokus på styrke, bevegelighet og muskulær kontroll. Ofte blir også manuelle bløtvevsteknikker og kinesiotaping benyttet. I noen tilfeller er det nødvendig å tilpasse innleggsåler for å redusere overpronasjon i foten.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om patellofemoralt smertesyndrom? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere diagnoser: