Korsbåndsskader

Det finnes to korsbånd i kneet, et fremre og et bakre korsbånd. Disse er sammen med menisker, ytre leddbånd og muskler med på å sikre stabiliteten i kneet.

Det finnes to korsbånd i kneet, et fremre og et bakre.

Det finnes to korsbånd i kneet, et fremre og et bakre.


Vi har to korsbånd i kneet, et fremre (anterior cruciate ligament- ACL) og et bakre korsbånd (posterior cruciate ligament- PCL). Begge korsbåndene er viktige stabilisatorer for kneet og forhindrer uønskede bevegelser mellom lårbeinet og leggbeinet. En korsbåndskade kan være en delruptur eller en helruptur.

Det er langt mer vanlig med skade på det fremre korsbåndet enn det bakre, og skader i det fremre korsbåndet har som regel også større påvirkning på kneets funksjon. Typiske kjennetegn på fremre korsbåndsskade er hevelse i kneet etter en vridning eller forstuing. Det kan være vanskelig å rette ut kneet og bøye det mer enn 80-90 grader. Kneet svikter ofte under belastning.

Det bakre korsbåndet er mye sterkere enn det fremre og skader her forekommer derfor mer sjeldent.  Skaden oppstår som regel etter støt eller slag, ofte på idrettsbanen, eller er forårsaket av en trafikkulykke. Smertene oppleves oftest bak kneet og noen ganger bak leggen. Det foreligger ingen umiddelbar hevelse i kneet, men det kan i noen tilfeller oppstå hevelse etter hvert.

Tiltak:

Korsbåndskader diagnostiseres på bakgrunn av en grundig pasienthistorie, god klinisk undersøkelse og spesifikke tester. Ved mistanke om en korsbåndskade, vil terapeuten din på Fokusklinikken henvise deg til å ta et MR bilde som kan bekrefte diagnosen. Dersom korsbåndet er røket, skal kneet vurderes av en ortoped. Det er ingen selvfølge at alle med korsbåndskader skal opereres. Halvparten av alle med fremre korsbåndskader behandles konservativt i Norge og de færreste med bakre korsbåndskader opereres. Unntaket er dersom det foreligger store tilleggsskader på andre strukturer. Opptrening etter korsbåndskade bør skje hos en kyndig fysioterapeut med god erfaring fra slike skader. Fysioterapeutene ved Fokusklinikken er godt kvalifiserte til å hjelpe med rehabilitering.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om korsbåndsskader? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888