Runners knee / Løper kne

Som navnet antyder, er tilstanden vanlig blant de som løper mye, men forekommer også ofte i idretter som innebærer mye bøy og strekk av kneet som sykling, fotball, håndball og ski.

 

Tilstanden er vanlig blant personer som løper mye

Tilstanden er vanlig blant personer som løper mye

Som ved andre typer overbelastningsproblematikk er ikke Runners knee en spesifikk diagnose, men heller en samlebetegnelse for smerter på utsiden av kneet. Smertene er lokalisert på utsiden av kneet og stråler gjerne inn mot fremsiden av kneet. Plagene kommer som regel gradvis men kan også oppstå akutt. Smertene forverres gjerne under løpeøkten og spesiellt ved løping i nedoverbakker. Forskning på hvordan og hvorfor smertene oppstår er sprikende og teoriene mange. En av teoriene er at smertene skyldes slitasje i den tykke senestrukturen på utsiden av kneet kalt iliotibialbåndet og/eller en irritasjon i bursaen (slimposen) som ligger under senen.

Tiltak:

En av fysioterapeutene ved Fokusklinikken kan bekrefte diagnosen gjennom en nøye sykdomshistorie og klinisk undersøkelse. Diagnosen stilles ofte på bakgrunn av symptomene og det er ofte ikke nødvendig å bruke bildeundersøkelse eller ultralyd. Hovedtiltaket er vanligvis hvile fra provoserende aktivitet sammen med smertelindring som bruk av is, manuelle bløtvevsteknikker og kinesiotape. Et strukturert treningsprogram med fokus på styrke, bevegelighet og muskulær kontroll utarbeides i samråd med fysioterapeuten. I noen tilfeller er det nødvendig å tilpasse innleggssåler for å redusere feilbelastninger i foten. Trykkbølgebehandling benyttes dersom tilstanden er vedvarende for å stimulere vevets reparasjonsprosess.

Trygghetsgaranti:

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).


Flere diagnoser: