Kjeveleddsmerter / dysfunksjon

Kjeveleddet er et av kroppens mest brukte ledd. Det åpnes og lukkes i gjennomsnitt 1500 ganger i døgnet. Kjeveleddet brukes til tygging, tale, svelging, hosting, spising, gjesping, grimaser og snorking, og kan derfor gi en hverdagslig belast dersom funksjonen er nedsatt. 

 

Fokusklinikken behandler kjeveleddsmerter

Kjeveleddet dannes av en knokkel fra skallen (os temporale) og kjeveknokkelen (os mandibula), og det er flere muskler i kjeven som har funksjoner som åpning og lukking av munnen. Kjeveleddet har også leddbåndstrukturer som skaper stabilitet i leddet, samt en diskus som er en sjokkabsorberer. 

De vanligste kjeveledds plagene er problemer med å åpne eller lukke munnen, men også klikkelyd og knepping er vanlige. Flere kan oppleve lokale smerter rundt kjeveleddet hvor smerten er verkende. I tillegg til lokale smerter ved kjeven har også noen ansiktssmerter, f. eks. ved tinningen, pannen eller rundt øyet. Det kan også forekomme hodepine, nakkesmerter og smerter i og rundt øret.

Kjeveleddsproblematikken kan ha ulikt forløp. Noen kan oppleve akutte plager, som f. eks problemer med å lukke munnen etter at de har gjespet, mens andre opplever langvarige, kroniske plager.  

Det kan være flere årsaker til kjeveleddsplager, men ofte kan det ses i sammenheng med hyppig bruk av munnen, f.eks. langvarig hoste, gnissing av tenner (bruksisme), stress, kulde, feil tannstilling eller endringer av disken i kjeveleddet. 

Tiltak

Behandlingen tilpasses pasienten, men det er viktig å se i sammenheng hvilke strukturer som predisponerer og opprettholder plagene. I tillegg vil det være viktig å se på tidsforløpet, om det er akutt eller kronisk. Det gjøres en grundig undersøkelse av de strukturer som både direkte og indirekte påvirker kjeveleddet, og behandlingen har som formål å bedre leddbevegelsen, redusere ømme muskler og tilrettelegge for at strukturene rundt kjeven jobber optimalt sammen.

Trygghetsgaranti  

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.  

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).  

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om kjeveleddsmerter? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 

Flere diagnoser: