Skiveprolaps i nakken

Prolaps i nakken er en tilstand der en del av den seigtflytende massen i midten av mellomvirvelskivene i nakken presses ut gjennom sprekker. Utpresset skiveinnhold kalles en skiveprolaps.

Prolaps i nakken er en tilstand der en del av gelemassen i midten av mellomvirvelskivene i nakken presses ut gjennom sprekker.

Prolaps i nakken er en tilstand der en del av gelemassen i midten av mellomvirvelskivene i nakken presses ut gjennom sprekker.

En skiveprolaps gjør ikke nakken ustabil, men muskelaktiviteten øker ofte som en refleks, og bidrar til at det blir vondt å bevege seg. En prolaps kan også bidra til avklemming, strekk og irritasjon i nerveroten. Et viktig symptom er smerte som stråler ned i arm og hånd, også kalt cervical radikulopati. Omkring 10 prosent av alle skiveprolapser er lokalisert i nakken. I de aller fleste tilfeller er skiveprolaps i nakken helt ufarlig.

Tiltak

På Fokusklinikken har vi god kompetanse med å undersøke, diagnostisere og behandle symptomgivende skiveprolapser. Det er viktig å utføre en grundig nevrologisk og klinisk undersøkelse, som vil legge grunnlaget for en individuelt tilpasset behandlingsplan, med de anbefalinger, råd og tiltak som er aktuelle i hvert enkelt tilfelle.

Ved vedvarende smerter, så som strålende smerte ut i armen, eller ved mistanke om annen underliggende sykdom, kan det være nødvendig at en av våre kiropraktorer henviser deg til MR-undersøkelse, for å kartlegge størrelsen og plasseringen av prolapset. En sjelden gang kan operasjon være nødvendig, men de aller fleste prolapssymptomer går over av seg selv, eller ved behandling og trening. Graden av symptomer og varigheten av et skiveprolaps i nakken varierer fra hvert enkelt tilfelle.

I den akutte fasen vil det være viktig at pasienten forsøker å være i mest mulig lett aktivitet. Å være i ro er som regel et dårlig alternativ. Samtidig anbefales det å unngå bevegelser og stillinger som forverrer nakke- eller armsmertene. Smertestillende medikamenter kan være et godt supplerende alternativ de første dagene. Terapeutene ved Fokusklinikken vil i mange tilfeller kunne bidra med å forbedre funksjonen i muskler og ledd som er i tilknytning til prolapset, og dertil gi en symptomlindrende effekt. Det vil være viktig å vektlegge egentiltak som trening og bevegelse, da dette viser seg å være det viktigste "behandlende" tiltak.  Klinikkens fysioterapeuter, kiropraktorer og osteopat kan være behjelpelig med dette.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og røntgen og CT/MR.

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om skiveprolaps i nakken? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere doagnoser: