AC-leddsartrose

Acromio-klavikulærledds artrose, eller AC-leddsartrose, er slitasjegikt i leddet mellom kragebeinet og skulderbladet.

AC-leddsartrose er slitasjegikt i leddet mellom kragebeinet og skulderbladet.

AC-leddsartrose er slitasjegikt i leddet mellom kragebeinet og skulderbladet.

Mellom den ytterste delen av skulderbladet (acromion) og kragebeinet (klavikula) finner vi akromio-klavikulær leddet, også kalt AC- leddet. Dette er et relativt lite bevegelig ledd, men har en viktig, stabiliserende rolle for skulderen.

Artrose (slitasjegikt) er en del av normal aldringsprosess, men også gjentatte bevegelser over tid (f.eks. hyppige, tunge løft) eller gjentatte skader i leddet, kan føre til artrose.

Smertene oppleves som verkende og murrende og sitter ofte lokalt over AC- leddet.  Bevegelser som å føre armen over til motsatt skulder er ofte smertefulle og mange klarer ikke å ligge på den aktuelle skulderen på natten.  Slitasjeforandringene kan ikke helbredes, men mye kan derimot gjøres for å bremse utviklingen av AC- leddsartrose, dempe smertene og øke funksjonen.

Tiltak:

Det er viktig å foreta en nøye sykdomshistorie og en god klinisk undersøkelse av AC- leddet. I noen tilfeller kan det være nødvendig med en henvisning til røntgen eller MR for å fastslå diagnosen. Behandling iverksettes for å normalisere bevegelsesmønsteret i leddet ved hjelp av ulike manuelle teknikker. Et treningsprogram med formål om å øke den muskulære stabiliteten rundt leddet blir tilpasset. Isbehandling er bivirkningsfritt og kan gi god smertelindring. Betennelsesdempende medikamenter kan også benyttes. En sjelden gang er ultralydveiledet kortison injeksjon, for å redusere smertene, aktuelt. Vi på Fokusklinikken vil da være behjelpelig med å henvise deg til spesialist.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om AC-leddsartrose? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere diagnoser: