Spondylolistese

Spondylolistese er en tilstand hvor en ryggvirvel "sklir" fremover i forhold til den underliggende virvel, typisk i den 4 eller 5 ryggvirvel.

Spondylolistese er en tilstand hvor en ryggvirvel "sklir" fremover i forhold til den underliggende virvel, typisk i den 4. eller 5. ryggvirvel.

Spondylolistese er en tilstand hvor en ryggvirvel "sklir" fremover i forhold til den underliggende virvel, typisk i den 4. eller 5. ryggvirvel.

Spondylosistese kan diagnostiseres ved bildediagnostikk. Denne tilstanden oppstår som oftest på bakgrunn av spondylolyse, forstått som en defekt i virvelbuen (pars interartikularis). Når denne defekten oppstår på begge sider kan det resultere i fremoverglidning av ovenstående ryggvirvel. Som regel oppstår spondylolistese i nedre del av korsryggen, hyppigst i L5/S1.

Det finnes fem forskjellige klassifikasjoner av spondylolistese:

  1. Kongenitte (medfødt)

  2. Istmiske (defekt i virvelbuen på grunn av genetiske og mekaniske forhold)

  3. Degenerative (oppstår sekundært til artroseforandringer (slitasje) og diskus/skivedegenerasjon)

  4. Traumatiske (Sekundært til akutt traume med brudd på virvelsøylen)

  5. Patologiske (for eksempel knokkelsykdom)

Erfaringsmessig ser vi at forekomsten av spondylolistese er hyppigere hos idrettsutøvere som utfører gjentagende bevegelser i hyperekstensjon (bakoverbøyninger i ryggen), eksempelvis hos gymnaster, dansere og vektløftere.

Tiltak

Det er viktig å poengtere at denne tilstanden ikke øker risikoen for at ryggen "går fra hverandre" eller kollapser. De enkelte muskler, leddbånd, ryggskiver og knokler i ryggen er vevet god sammen, med det formål at ryggen skal fungere best mulig. Omkring 50 prosent av de som har påvist spondylolistese vil ikke erfare smerter fra denne. Åltså er det en dårlig sammenheng mellom det som vises på røntgenbilder og ryggpasientens symptomer.

På Fokusklinikken vil du, som ved alle andre ryggplager, bli diagnostisert på bakgrunn av din sykehistorie og en grundig undersøkelse av en av klinikkens terapeuter. For sikker diagnose, kan en av våre kiropraktorer henvise deg direkte til bildediagnostikk, hvor røntgenbilde typisk er tilstrekkelig for å avdekke spondylosistese.

For denne pasientengruppen har det vist seg at stabiliserende trening med stigende intensitet kan være effektivt. Her har våre fysioterapeuter god kompetanse. Kiropraktisk manipulasjonsbehandling av ledd over eller under spondylolistesen kan lindre pasientens korsryggsplager, men har ikke som formål å påvirke selve glidningen av virvelen. Ved mer uttalt spondylolistese (mer enn 50 prosent forskyvning av virvelbredden), eller ved påvirkning av ryggens nerverøtter, vil operasjon overveies.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).

 

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om spondylolistese? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888