Impingement - inneklemming

Inneklemming eller «impingement» i skulderen er en samlebetegnelse for flere årsaksmekanismer som kan føre til skuldersmerter.

Inneklemming eller «impingement» i skulderen er en samlebetegnelse for flere årsaksmekanismer som kan føre til skuldersmerter.

Inneklemming eller «impingement» i skulderen er en samlebetegnelse for flere årsaksmekanismer som kan føre til skuldersmerter.

Skuldersmerter fra en impingement kan oppstå som følge av:

  • Irritasjon av senestrukturer

  • Irritasjon eller betennelse i en eller flere av skulderens slimposer (bursa)

  • Ubalanse i skulderens muskulatur som kan føre til dårlig mekanikk i skulder og skulderbue

  • Slitasjeskader i skulder og/eller forkalkninger i ledd eller muskelsener

Impingement er en av de vanligste skulderlidelsene og betegner tilstanden hvor man opplever smerter når man løfter armen ut til siden og opp mot hodet (smertefull bue). Smertene er lokalisert rundt skulderleddet og noen ganger også ned i overarmen. Man kan oppleve tap av bevegelighet i skulderen og redusert kraft i skulderens muskulatur. Smerter om natten kan også forekomme, spesielt hvis man ligger på den aktuelle skulderen.

Tiltak:

Som nevnt over kan det være flere årsaker til at smertene kommer, så en grundig undersøkelse av skulderen er nødvendig. Skulderen trenger først og fremst avlastning fra provoserende aktivitet, i tillegg til behandling av spenninger i muskler og ledd i nakke, brystrygg og rundt skulder. Et treningsprogram som styrker og gjenoppretter den muskulære balansen rundt skulderleddet vil bli tilpasset den enkelte.

Vi har erfart at i de fleste tilfellene av en impingementproblematikk, blir pasienten bedre av strukturert behandling og trening, og kirurgi er derfor ikke nødvendig. Internasjonal forskning har vist at man kan oppnå like gode, og i mange tilfeller bedre resultater av veiledet trening som ved operasjon, når man har fått diagnosen impingement. Noen ganger kan det likevel være behov for videre utredning og bildediagnostikk. Pasienten vil da bli henvist fra Fokusklinikken til en ultralyd eller MR undersøkelse av skulderen.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om impingement? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere diagnoser: