Torv tå - turf toe

Torv tå, eller turf toe, er en forstuing av leddet mellom stortåen og mellomfoten (første metatarsophalangeal ledd).

Torv tå forbindes ofte med fotballspillere som spiller på kunstgress.

Torv tå forbindes ofte med fotballspillere som spiller på kunstgress.

Selv om torv tå vanligvis forbindes med fotballspillere som spiller på kunstgress, kan også andre utøvere i andre idretter som f.eks i fotball, basketball, bryting, gymnastikk og dans utvikle torv tå. Det er en tilstand som skyldes gjentatte press/»jamming» av stortåen.

De vanligste symptomene på torv tå er smerter, hevelse, og begrenset bevegelse av stortåen. Symptomene kan utvikle seg langsomt og blir gradvis verre over tid hvis det er forårsaket av gjentagende bevegelse/skade. Symptomene kan også oppstå plutselig ved en kraftfull bevegelse/skade.

Tiltak

For å diagnostisere torv tå, vil vi på Fokusklinikken be deg forklare hvordan du tror skaden oppstod. Vi vil deretter undersøke foten og eventuelt henvise for røntgen- og/eller MR bilder for å utelukke andre skader eller brudd.

Behandling ved sterke smerter vil være hvile og avlastning av tåa. Det tar vanligvis to til tre uker før smertene begynner å avta. En undersøkelse av foten og ganganalyse vil bli utført ved Fokusklinikken. Tidlig diagnose gir muligheten til å sette i gang tiltak for å forhindre videre utvikling av torv tå.

Råd om sko og eventuelt tilpassing av innleggssåler får du ved Fokusklinikken. En måte å hindre torv tå på er å bruke sko eller såle med bedre støtte av blant annet fotbuen som forhindrer overdreven belastning på storetåen.

Behandling kan være manipulasjon av andre ledd enn storetåleddene i foten, bløtvevsbehandling av muskler og sener samt øvelser for å styrke opp fotmusklene.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om torv tå? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere diagnoser: