Haglunds hæl

Haglunds hæl kjennetegnes med ømhet, irritasjon og hevelse i den øvre/bakre delen av hælbenet, der akillessenen fester.  

Haglunds hæl kjennetegnes med ømhet, irritasjon og hevelse i den øvre/bakre delen av hælbenet, der akillessenen fester.

Haglunds hæl kjennetegnes med ømhet, irritasjon og hevelse i den øvre/bakre delen av hælbenet, der akillessenen fester.

Ved Haglunds hæl skyldes smertene og hevelsen langvarig irritasjon på grunn av at hud, slimpose og senestrukturer kommer i klem mot hælbeinet. Ofte er det trykk og irritasjon fra sko med en hard hælkappe som utløser tilstanden. Ved langvarig trykk og irritasjon kan alle bløtdelene i området hovne opp slik at det blir en synlig kul. Tilstanden blir ofte satt i sammenheng med bruk av høyhælte sko med stram eller hard hælkappe. Det er også mange mosjonister og idrettsutøvere som kan plages med Haglunds hæl.

Det er typisk med smerter etter belastning, og gradvis avtagende smerte i hvile. Etter hvert kan det bli så plagsomt at man ikke klarer å løpe eller belaste foten normalt.

Tiltak

Undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at man har utviklet Haglunds hæl. En fot- og ganganalyse vil blant annet bli utført ved Fokusklinikken.

Det viktigste er å skifte fottøy slik at man unngår harde eller stramme sko som trykker mot hælen. Det kan bli nødvendig å utøve alternativ trening som sykling, svømming o.l. Mange får god hjelp ved å bygge opp med en liten såle under hælen. Eventuelt kan man også avlaste ved å gjøre endringer på fottøyet og beskytte hælen, med skumgummi eller filt.

Tøyninger av akilles fører til økt trykk i området og vil ofte forverre tilstanden. Kortisonsprøyte anbefales ikke ved denne tilstanden.

På Fokusklinikken kan vi gi råd om sko, samt bygge opp med innleggssåler.

Ved langvarige plager kan kirurgisk behandling bli nødvendig. Man fjerner da betent og overflødig vev og meisler bort den mest prominente delen av beinet. Kiropraktorene ved Fokusklinikken kan henvise deg for kirurgisk vurdering.

Trygghetsgaranti

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om Haglunds hæl? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere diagnoser: