Noen få behandlinger gjorde kvinnelig pasient 48 år frisk fra krystallsyken

Krystallsyke behandling Fokusklinikken.jpg

– Da jeg først fikk det, trodde jeg det betydde sykemelding i et helt år.

– Det å ha krystallsyken er helt forferdelig. Alt går rundt. Det er som å være på en karusell hele tiden, forklarer kvinnelig pasient på 48 år (pasienten er anonymisert pga personvern).

Men etter at pasienten ble kjent med diagnosen og skjønte hvor greit det er å behandle, ser hun ikke så tungt på det. Hun har hatt krystallsyken tre ganger, men blir alltid bra etter behandling.

– Jeg får 3-4 behandlinger hos kiropraktor og er helt fin igjen etterpå. Så kan det gå år før jeg får det igjen. Jeg blir ofte dårlig under behandling, men det varierer om jeg trenger å være hjemme fra jobb. Sist runde med behandling dro jeg tilbake til jobb uten store problemer.

Mange blir veldig redde første gang. Akutt svimmelhet kan være et symptom på mye, men får pasientene påvist krystallsyken og får rett behandling som virker, blir de lettet.
— Anders Bjercke, kiropraktor

Ufortjent rykte

Anders Bjercke er enig med pasienten, krystallsyken er for de fleste veldig greit å behandle og har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Det er dumt at mange får en langtidssykemelding og tror de må holde seg i ro til de blir bedre. De går gjerne hjemme i måneder og er dårlig. Det er forferdelig ubehagelig å gå rundt med krystallsyke. Man må gjerne holde seg fast for å bevege hodet, forklarer Bjercke.

Får en pasient riktig behandling, kan han eller hun bli frisk i løpet av noen behandlinger, gjerne over bare noen dager. Pasientene Fokusklinikken møter, trenger som regel tre til fem behandlinger. Disse skal helst komme ganske tett etter hverandre

– Mange blir veldig redde første gang. Akutt svimmelhet kan være et symptom på mye, men får pasientene påvist krystallsyken og får rett behandling som virker, blir de lettet, forteller Bjercke.

Lettere tilbakefall

Ulempen er at krystallsyken lettere kommer tilbake til dem som allerede har hatt det, men det kan gå lenge mellom hver gang. Og det er ikke gitt at du får det tilbake. Den kvinnelige pasienten har selv hatt det tre ganger, men det tok flere år før hun fikk det igjen gang nummer to.

– Første gangen jeg fikk det, var i 2012. Jeg våknet opp en morgen og opplevde at alt gikk rundt. Jeg ble vettskremt og skjønte ikke hva som skjedde, men etter en tur på legevakten fikk jeg vite at det var krystallsyke.

Først fryktet pasienten det verste, mye svimmelhet og lang sykemelding. Men heldigvis fikk hun et godt råd på legevakten: Gå til noen som kan behandle dette, gjerne en kiropraktor. Så hun oppsøkte kiropraktor Anders Bjercke ved Fokusklinikken.

– Jeg har behandlet dette i nesten 12 år, og behandlingen er fortsatt den samme. Det er ikke noe hokus pokus, men det er en behandling som krever at du er presis med bevegelsene og vet hva du gjør. Det kan være svært ubehagelig å bli behandlet da man fremprovoserer svimmelheten, så mange terapeuter og pasienter kan kvie seg for å behandle dette, forklarer Bjercke.

Slik behandles krystallsyken

Krystallsyken oppstår når krystaller i det indre øret løsner og flytter seg. Måten å behandle dette på er å ”riste” krystallene på plass. Da kreves det noen spesielle bevegelser av hodet.

– Først utelukker vi andre sykdommer. Dette gjør vi ved å høre hvordan pasienten beskriver svimmelheten og hvordan det oppsto, og vi undersøker pasienten med ulike ortopediske og nevrologiske tester. Deretter utfører vi tester spesifikt for krystallsyke forklarer Bjercke.

Den vanligste krystallsyketesten går ut på at pasienten sitter på en benk og legger seg raskt ned på en side. Er dette siden der krystallene har løsnet, vil det framprovosere svimmelheten og gi utslag på bevegelsen i øynene (nystagmus). Da kan Bjercke se om det er krystallsyken og kartlegge i hvilken kanal krystallene ligger.

Klikk  her  for å lese mer om resultatene fra vår store tilfredsundersøkelse

Klikk her for å lese mer om resultatene fra vår store tilfredsundersøkelse

Behandlingen kan starte samme dag. I etterkant må pasienten ta det med ro en periode. De bør for eksempel ikke kjøre bil og ikke være i mye aktivitet samme dag som behandlingen.

Uansett hvor lenge du har hatt krystallsyken, kan det behandles. Hvor mange behandlinger du trenger, vil kiropraktoren vurdere fortløpende når behandlingen har startet.

Ønsker du hjelp til å behandle krystallsyken, ta kontakt med oss i Fokusklinikken

Fakta krystallsyken:

  • Den vanligste formen for svimmelhet

  • Ca 3-6 av 1000 opplever dette

  • Kommer ofte uten grunn

  • Rett diagnose gir enkel, rask og effektiv behandling

Kilde: krystallsyken.no

 

Flere artikler: