Hallux rigidus (stiv stortå) - hvordan velge riktig sko og såler

Har du smerte og stivhet i stortåen når du går eller løper? Opplever du ubehag på toppen av stortåleddet, der det har dannet seg en kul? Da kan det hende at du lider av hallux rigidus.

På bilde ser man slitasjeforandringer i form av en liten kul på oversiden av stortåens grunnledd.

På bilde vises stortåens reduserte mulighet til å bevege seg opp (i dorsifleksjon).

Hallux rigidus er en degenerativ tilstand som fører til redusert bevegelsesområde og smerter i stortåleddet. Riktig fottøy og tilpassede innleggssåler spiller en viktig rolle i smertebehandlingen og kan bidra til å bremse forverringen av tilstanden. La oss enkelt formidle hva som kan være gunstig for mange:

Innleggssåle

En tilpasset innleggssåle som reduserer belastningen på stortåen kan være til hjelp. Den bør støtte opp under fotbuen din og minske pronasjon, slik at trykket på stortåen blir mindre. Mer om innleggsåler her.

Innleggsåler hallux rigidus tilpasset på Fokusklinikken

Såletilpassing utført på Fokusklinikken.

 Skovalg

Velg sko med en rockerformet såle (avrundet forfot). Dette gjør det lettere å avvikle stegene når du går eller løper. Mange vil oppleve at slike sko lindrer plagene.

Et eksempel på slike sko er Saucony Axon, som er tilgjengelige for kjøp både i Sport1-butikker og online. Trenger du mer informasjon, kan du kontakte Fokusklinikken. Husk at det er viktig å få profesjonell veiledning for å finne den beste løsningen for dine behov.

Skovalg: Velg en sko med avrundet forfot som for eksempel Saucony Axon som vist på bilde. På bilde ser man tydelig forskjell på skosålen sammenlignet med en annen flatere skosåle.

Saucony Axon har en typisk rockerform (avrundet forfot) som avlaster forfoten og da også stortå.

Flere artikler: