Kiropraktorens arbeid er mer enn bare knekk og brekk

Hvorfor skal man egentlig dra til en kiropraktor når man har vondt i kroppen? Vil ikke en kiropraktor bare brekke og knekke? Er ikke dette farlig og vil kunne gjøre det vondt verre? Dette er spørsmål som kan vandre i tankene hos de som ikke har vært hos en kiropraktor tidligere. Er du en av dem? Da må du bli med oss på å avlive noen gamle myter om oss kiropraktorer. 

Kiropraktor Fokusklinikken.png

 

6 myter som ikke passer med kiropraktikk på Fokusklinikken

Myte 1.png

1. En kiropraktor bare knekker! 

Kiropraktorene på Fokusklinikken tar i bruk de behandlingsmetodene som har best dokumentert effekt for akkurat dine plager, og ofte kan dette være andre metoder enn knekking. Dette betyr at vi kan behandle deg uten at vi knekker i det hele tatt. Knekkingen er altså bare en av mange behandlingsteknikker som vi kan ta i bruk for å få deg frisk igjen. 

 

Myte 2.png

2. Kiropraktorene knekker bein! 

En kiropraktor liker ikke å bruke ordene «knekking» eller «brekking», nettopp fordi det høres ut som at man brekker bein. På fagspråket kalles det heller for en leddjustering (eller manipulasjon), fordi vi justerer eller beveger på et ledd. «Knekkelyden» er trykkendringen i selve leddet, og altså ikke bein som knekkes.  

 

Myte 3.png

3. Det må være farlig og vondt å bli knekket opp av en kiropraktor! 

Vi gjør en leddjustering særlig hos pasienter som har betydelig nedsatt funksjon og bevegelsesutslag i leddene. Vi på Fokusklinikken har god kunnskap om hvilke pasienter dette gjelder, og vi utfører leddjusteringen på en skånsom og trygg måte. Pasienten kan bli litt øm på stedet som behandles, men vi opplever at de fleste blir overrasket over hvor lite vondt det er. Pasientene blir faktisk heller glade og lettet etter en leddjustering, fordi de kan oppleve bedringen etter behandlingen. 

 

4. Kiropraktikk er bare kvakksalveri og mystikk! 

Vi på Fokusklinikken håper at du vil oppleve oss som alt annet enn kvakksalveri. Vi ønsker heller at du opplever at vi er din ekspert på muskel- og skjelettplager. Vi vil bruke god tid på å undersøke deg for å kunne gi deg rett diagnose, og behandlingsplan for akkurat dine plager. Vi vil alltid behandle ut ifra nasjonale faglige retningslinjer, og vi benytter oss av oppdaterte undersøkelse- og behandlingsmetoder. Vi har 5 års universitetsutdannelse innen muskel- og skjelettsystemet, og er offentlig godkjent helsepersonell og medlem av Norsk Kiropraktorforening. Vi tror og håper at du vil oppleve at vi har oppdatert kunnskap og god erfaring med behandling av muskel- og skjelettplager. 

Myte 5.png

5. En kiropraktor kan ikke skrive sykemelding eller henvise videre! 

Mange tror at man må gå til legen for å få en henvisning til MR, CT, ultralyd eller røntgen av sine kroppslige plager. Man kan også tro at man må til legen for å få sykemelding, dersom man har vansker med å komme seg på jobb på grunn av disse plagene. Ingenting av dette stemmer. En kiropraktor kan sykmelde i inntil 12 uker ved behov. Vi kan også henvise deg videre til bildeundersøkelse, sykehus eller legespesialister, hvis vi ser at dette er nødvendig. Vi på Fokusklinikken er nøye på å henvise våre pasienter til riktig instans (både eksternt og internt), slik at vi er sikre på at du får riktig hjelp. Vi gjør dette ofte som en del av en grundig undersøkelse, altså før noe behandling settes i gang.   

Myte 6.png

6. En kiropraktor kan ikke løse opp i alle muskel- og skjelettplager! 

Dette er ingen myte, men mer en sannhet. Vi kan ikke løse alle plager, og vi skal heldigvis ikke kunne det heller. Det er derfor det er så fint at Fokusklinikken består av en større faggruppe. Vi er en tverrfaglig klinikk med dyktige behandlere bestående av kiropraktorer, fysioterapeuter, osteopat og massør. Dette betyr at vi kan samarbeide tverrfaglig slik at vi sammen kan gi deg best mulig hjelp, ved å skreddersy et tilpasset behandlingsopplegg for dine vansker.  

Kiropraktor Truls og Anders ved Fokusklinikken.

Kiropraktor Truls og Anders ved Fokusklinikken.

Så ble du noe klokere på hva en kiropraktor kan gjøre for å hjelpe deg med dine vansker? Har vi klart å overbevise deg om at kiropraktorene på Fokusklinikken ikke bare holder på med «knekk og brekk»? Bestill gjerne en time hos oss, hvis du har vondt, på online booking. Vi håper på å se deg! 

Flere artikler: