Her skal de løpe 48 timer i strekk - Fokusklinikken er tilstede!

Bislett 24 og Fokusklinikken.jpg

- Veldig sosialt. Men det sliter på både muskler og ledd.

20. til 22. november er det duket for Bislett International Indoor Endurance Festival 2015 på Bislett stadion, der over 200 deltakere skal løpe 6-timersløp, 12-timersløp, 24-timersløp eller 48-timersløp!

- Dette er et fantastisk arrangement vi ønsker å være en del av, forteller kiropraktor Truls Ottesen ved Fokusklinikken.

 

Tilbyr faglig kompetanse

Det er åttende gang det arrangeres, men i år er det flere distanser enn tidligere. Fokusklinikken vil være til stede med egen stand, for å bidra med sin kunnskap og kompetanse innen belastnings- og idrettsskader.

Det blir mange stive ledd og muskler. FOTO: Arrangør

Det blir mange stive ledd og muskler. FOTO: Arrangør

- Det er kjempebra for løperne. De blir bedre ivaretatt og føler seg mer trygge når det er faglig kompetanse i nærheten, sier arrangementansvarlig Geir Frykholm.

Under løpet skal Fokusklinikken bidra med tjenester innen kiropraktikk, fysioterapi og massasje for å få rygg, nakke, knær, ankler og andre kroppsdeler til å fungere best mulig.

- Vi regner med å få hendene fulle, bogstavelig talt, sier kiropraktor Ottesen.

- Vi håper vår tilstedeværelse med erfarne terapeuter vil være et godt og effektivt tiltak for å begrense omfanget skader og vondter som oppstår når kroppene belastes over så lang tid. Vårt engasjement skal, sammen med Blåkors, være et lavterskeltilbud der deltagerne vil kunne benytte seg av våre tjenester når som helst underveis, fortsetter Ottesen.

 

Flere utfordringer for kroppen

Arrangøren selv er en veteran innen ultraløp og har kjent på kroppen hva et slikt løp koster.

- Man er utsatt for stor muskulær slitasje, og får vondt i sener og ledd. Det er tydelig på løpestilen. Etter noen timer blir det litt ”silly run”, man løper på seg ubehag, forteller Frykholm.

Løperne vil bli snudd hver 6. time for å justere belastningen på beina.

- Eliten løper sammen med de som utfordrer seg selv. Det er utrolige prestasjoner. Noen får problemer og må pakke sammen før mål, forteller Frykholm.

- Eliten løper sammen med vanlige folk, noe som gjør det veldig sosialt. FOTO: Arrangør

- Eliten løper sammen med vanlige folk, noe som gjør det veldig sosialt. FOTO: Arrangør

Gode råd

Flere løper uten å sove, noen tar seg korte power naps, og noen sover lengre. Det blir servert mat underveis, men det er en del som sliter med mage og kvalme underveis.

- Det beste man gjør før et slikt løp er å venne kroppen til å være i bevegelse i lang tid. Ikke nødvendigvis i 24 timer, men å fokusere mindre på distanse og mer på tid når du er ute og trener. Kroppen har god hukommelse og kjenner igjen påkjenninger. Ikke tren med høy fart, men med rolig muskulær belastning, forklarer arrangøren.

I tillegg må man ha riktige sokker og store nok sko. Man blir hoven i beina og sokkene kan skape uheldig friksjon.

- Husk at ankelen og foten er lengst unna hjertet.

Frykholm understreker også viktigheten av å hvile etter et slikt løp. Man kan for eksempel ha brist i en muskel som man ikke kjenner før man belaster kroppen igjen. Da må man holde seg i ro.

- De fleste trenger å hvilke lenger enn de tror.

Sosialt

Ultraløpveteranen deltok selv på slike løp mye på grunn av det sosiale.

- Her løper man rundt og rundt inne på Bislett, og de mest ekstreme vil trolig passere 400 kilometer i løpet av 48 timer. Eliten løper sammen med vanlige folk, noe som gjør det veldig sosialt.

- Mange presser seg hardt. Eldste dame løper i 70-75-årsklassen. Det er utrolig imponerende prestasjoner her, forteller Frykholm.

Les mer om arrangementet på topptid.no

Les mer om Fokusklinikken


Flere artikler: