Isjias

Ischias kjennetegnes med ryggsmerter som stråler ut i en eller begge setehalvdeler eller ned i det ene eller begge bena.

Ischias kjennetegnes med ryggsmerter som stråler ut i en eller begge setehalvdeler eller ned i det ene eller begge bena.

Ischias kjennetegnes med ryggsmerter som stråler ut i en eller begge setehalvdeler eller ned i det ene eller begge bena.

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve, og løper fra nedre korsrygg/korsben (L4-S2), ned gjennom bekkenet, og videre til bakside lår, og legg før den ender opp i tærne. Isjias er en betegnelse på smerter langs isjiasnerven (isjiasnevropati). Et skiveprolaps i korsryggen er en tilstand der en eller flere nerverøtter kan bli irritert eller komme i klem, og dertil gi nerverotssmerter – eller isjias. Dette gir smerter fra ryggen og videre ned i benet og foten, svarende til isjiasnervens forløp. Isjias kan forekomme i alle ardersgrupper, mest vanlig i 30-50 års alderen.

Symptomer:

Typiske symptomer er som nevnt over lave korsryggssmerter med samtidig utstrålende smerter i ben og fot, typisk på én side. Isjias oppstår som regel plutselig, men mange opplever smerter og stivhet i ryggen lenge før den akutte forverringen. I noen tilfeller vil pasienter med isjias ha en endret eller nedsatt følesans i det symptomgivende benet. Også muskelkraften kan være nedsatt. Dette skyldes at signalene som nerven leder ut til muskulaturen er svekket, som følge av hevelse omkring nerven eller nerverotsavklemming. OBS: ved raskt økende lammelser og/eller redusert blærekontroll/vannlatning, ta umiddelbart kontakt med legevakt!

Tiltak:

Sykehistorien sammen med en grundig klinisk- og nevrologisk undersøkelse, vil legge grunnlaget en individuelt tilpasset behandlingsplan, med de anbefalinger, råd og tiltak som er aktuelle i hvert enkelt tilfelle. Ved vedvarende smerter eller ved mistanke om annen underliggende sykdom, kan klinikkens kiropraktorer henvise deg til MR- eller CT undersøkelse - uten at pasienten må gå via fastlegen. En sjelden gang kan det være aktuelt med operasjon, men de aller fleste tilfeller av isjiassymptomer går over av seg selv, eller gå over etter behandling.

I starten vil det være viktig at pasienten forsøker å være i mest mulig lett aktivitet. Å være i ro er som regel et dårlig alternativ. Samtidig anbefales det å unngå bevegelser og stillinger som forverrer smertene. Smertestillende medikamenter kan være et godt alternativ de første dagene. Terapeutene ved Fokusklinikken vil i mange tilfeller kunne bidra med å forbedre funksjonen i muskler og ledd som er i tilknytning til isjasnerven, og dertil gi en symptomlindrende effekt. Det vil være viktig å vektlegge egentiltak som trening og bevegelse, da dette viser seg å være det viktigste «behandlende» tiltak. Klinikkens fysioteraeputer og kiropraktorer kan være behjelpelig med dette.

Trygghetsgaranti:

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og røntgen og CT/MR.

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om isjias? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere diagnoser: