Tilpassete innleggssåler kan spare deg for store smerter

Innleggsåler Formthotics Fokusklinikken.jpg

Små feilstillinger i foten kan forårsake smerter helt andre steder i kroppen. Innleggssåler kan være løsningen.

– Nakke-, rygg-, hofte-, kne- og leggplager kan komme av feilbelastning av foten, uten at man får vondt i selve foten. Den koblingen er ikke alltid lett for folk å oppdage, sier Marit-Kristine Mellby Holst ved Fokusklinikken.

Fysioterapeuten forteller at de færreste kommer inn på klinikken med et fotproblem, men med smerteproblematikk andre steder i kroppen. De som får konstatert feilbelastning i foten og får korrigert dette, kan raskere bli smertefri. Mye av korrigeringen gjøres med personlig tilpassete innleggssåler, også kalt Formthotics.

– Analyser og tester jeg tar på klinikken kartlegger pasientens svakheter og stryker. Ut i fra holdning, aktive og passive tester får vi et godt svar på om smerten/problemområdet til pasienten også kan ha en sammenheng med feil belastning i føttene.  Dersom dette er tilfellet blir tiltak som såler en del av behandlingsforløpet som igjen kan bidra til at pasienten blir raskere symptomfri. Det er ofte snakk om innleggssåler i kombinasjon med fysiske øvelser, utdyper Mellby Holst.

Mye trening gjør deg utsatt

Dag Grindheim i Alfacare leverer såler til Fokusklinikken. Her viser han forskjellige såletyper til de ansatte på klinikken.

Dag Grindheim i Alfacare leverer såler til Fokusklinikken. Her viser han forskjellige såletyper til de ansatte på klinikken.

Dag Grindheim i Alfacare leverer såler til Fokusklinikken. Han er også fysioterapeut og er overbevist om at en personlig tilpasset innleggssåle kan hjelpe mange pasienter.

– Typiske fotplager er plantar fascitt, hallux valgus (skjev stortå), metatarsalgi (tåballsmerter) og akillesplager.  Feilbelastning og feilstillinger i fot kan forplante seg opp i kroppen, helt opp til nakke og hode. Slik kan kne- og hofteplager egentlig komme fra en feilbelastning av foten, utdyper Grindheim.

Fysioterapeuten opplever at folk er mer og mer aktiv – og det er bra. Men for noen blir belastningen for stor for fort. Gjerne ved løping, ski eller hallidretter.

– Det er mange av oss som opplever lidelser forårsaket av feilbelastning av foten. En innleggssåle kan utgjøre stor forskjell, både forebyggende og reparerende. Slike såler brukes også av toppidrettsutøvere som det norske skiskytterlandslaget. Men også folk som går og står mye på jobben sin, for eksempel i dressko eller høye heler, kan ha stort utbytte av å bruke slike innleggssåler.

Unngå livsstilsproblemer

Grindheim går så langt som å si at fotrelaterte problem kan føre til et livsstilsproblem. Får man først vondt i foten eller andre steder på kroppen, er det lett å gi opp treningen. Man mister motivasjonen og går rundt med smerter i kroppen uten å få trent noe.

– Det er så dumt at en feilbelastning kan vippe deg av pinnen. Selvfølgelig er det ikke gøy å trene om du bare har vondt og ikke bli bedre. Føttene er grunnmuren vår. Har ikke de det bra, har ikke resten av kroppen det bra, sier han og legger til:

– Grunntanken med disse sålene er at du ikke skal bli avhengig av dem resten av livet, men at de skal kunne korrigere feilbelastningen. Jo tidligere du begynner, jo enklere er det å få gjennomført en korrigering.

Få tilpasset sålene hos Fokusklinikken

Både Fokusklinikken Vinderen og Fokusklinikken Økern tilpasser såler. Vi bruker forskjellige tester når vi undersøker og tilpasser. Typiske feilbelastninger skjer ved overpronasjon eller oversupinasjon av foten, men vi ser også etter andre typiske feilbelastninger av foten.

– Som oftest er høyre og venstre fot forskjellige, så det å få dem tilpasset hver enkelt fot er viktig. Vi tilpasser sålene med varme, og eventuelt bygger sålene opp med kiler og pelotter. Ofte er det ikke så mye som skal til før foten er korrigert og du belaster den riktig, utdyper Marit-Kristine Mellby Holst.

Typen innleggssåle vi har er Formthotics. Det finnes et stor utvalg type såler og muligheter med denne typen innleggssåler. I tillegg har vi og Formthotics en «fornøydhetsgaranti». Er det noe som ikke kjennes helt riktig etter at pasienten har anvendt sålene i 2-3 uker har vi mulighet til å gå inn å varme sålen opp på nytt og korrigerer ytterligere.

Har du spørsmål eller ønsker å bestille time? Ta kontakt.

Pris for innleggssåler, undersøkelse og tilpasning for begge føttene er 1820,-.

 

Flere artikler: